13.02.22

Tänasel sõbralikul päeval kirjutan vihast.

Vihast ajendas mind kirjutama nõustamiste käigus saadud kogemused, et viha on üks juhivamaid emotsioone meie elus, mida me sageli ei märka.

Viha on üks müstiline tunne, emotsioon, mis meis aeg-ajalt tekib. Mida me ise endas tekitame.

Miks saab ühtäkki  armastusväärsest sõbrast vihatuimaks inimene maailmas?


Me valime oma emotsioonid endale ise. See mida teised teevad-ütlevad ei ole meie emotsioonide põhjus. Inimene lihtsalt ütleb midagi. Meie valime ise, kuidas me selle vastu võtame. Nii nagu ilm, ta lihtsalt on. Me ise valime, kas ta meile meeldib või mitte. Me tõlgendame teise poolt öeldut vastavalt oma kogemustele, uskumustele ja teadmistele, oma minevikule.  


Viha on märguanne, et meie väärtuseid on riivatud, meie vajadusi ei ole märgatud, midagi ei sobi meile.  Viha on sõnum tegelikult meile endile. Vihane olles küsi endalt, miks? Miks ma olen vihane? Mis mind käivitab, milline minu vajadus on rahuldamata? Sageli on viha taga soov, et keegi teine oleks selline, kui mina soovin. Räägiks nii, nagu mina soovin ja saaks aru, nii nagu mina soovin. Tahame, et keegi teine muutuks. Samas saame, arukate inimestena aru, et teisi ei muuda. Aga vihasena me ikkagi arvame, et ta võiks teha teisiti. See aga on võimatu, kuigi me seda väga soovime. Viha on sinu enda emotsionaalne reaktsioon olukorrale. Sinu valik.


Märka oma viha põhjust. Miks on ühtäkki armas inimene see, keda sa vihkad. Viha taga, põhjuseks on sinu rahuldamata vajadused. Me ei oska märgata ega tunnetada oma vajadusi. Me rahuldame iga päev teiste vajadusi, unustades ja mitte märgates mida me ise tegelikult vajame. Mõtle. Mida mina vajan? Armastust, hoolimist, märkamist, hellust jne. Aga kuidas seda saada?


Selleks, et olukorda muuta on vaja hakata märkama oma vajadusi ja neid  teistele ka väljendada. Teised inimesed ei oska sageli märgata meie vajadusi. Igaüks seisab ise oma vajaduste eest. Räägi oma vajadustes. Sinu võimalus. Räägi oma armsale inimesele, et vajad tema lähedust, armastust, hellust. Räägi, mida need tunded sinu jaoks tähendavad ja kuidas sa seda ootad. Kuidas te saate koos luua mõlemale sobiva heaolu. Heaolu sõprade, elukaaslae ja töökaaslaste vahel. Märka oma vajadusi ja väljenda neid teistele arusaadavalt. Siis saavad teised ka sinu vajadustega arvestada.


Kui oled jõudnud armastatud inimese vihkamiseni, siis enne seda on olnud pikk tee ja rida märkamatusi. Nüüd, vihasena, on aeg vaadata oma viha taha ja mõelda, mida ma vajan. Teha endaga rahu ja leppida sellega, et sa ei ole enne märganud oma vajadusi väljendada.

Viha on normaalne emotsioon, mis viib meid mugavustoonist välja ja õpetab meid, kui me oleme selleks valmis. Märka viha sõnumit.


Emotsioon on sinu oma. Emotsiooni teeme endale ise. Sina otsustad, kas olla vihane või mitte. Sina valid ise kuidas reageerida olukorrale.


Hea sõber, vali tänase sõbraliku päeva puhul oma emotsioonide galeriist omale sõbralik emotsioon ja lase olla iseendal õnnelik. Sinu emotsioonid peegeldavad sind ennast. Sinu emotsioonid loovad kõigi teiste ja sinu vahelisi suhteid. Olles õnnelik saad sa ka vastu armastust ja õnne.


SÕBRALIKKU PÄEVA.


PS. Kui soovid saada selgust oma tunnetes ja emotsioonides, olen valmis sind toetama. Võta minuga ühendust. 

Surmast

Iga päev on surma ja suremist meie ümber. Elu loomulikkus. Kogen, et teatud vanuses või teatud elu etapis, hakkame märkama surma teisiti. ...