13.02.21

Armasta iseennast

Armasta ennast – selline soovitus anti mulle anti u 10 aastat tagasi. Võtsin soovituse teadmiseks. Püüdsin aru saada, mida see tähendab. Aastaid. Taipamiseni olen jõudnud alles nüüd, aastaid hiljem. Täna oskan ma ennast armastada. Minus on märkamist ja rahu. Kui enesearmastuse pind kõikuma lööb, tean kuidas tasakaal tagasi saada. Elu õpetab läbi kogemuste, kui me vaid neid õppetunde märkame ja oleme õppimiseks valmis.

Näen igapäevaselt oma ümber inimesi, kes on samas kohas, kus olin mina. Seda ise märkamata ja taipamata, väljendades seda oma kõnes ja olemises. Inimesed ei oska armastada iseennast. Nad ei aktsepteeri ennast sellisena nagu nad on, tahetakse midagi muud, olla keegi teine. Tekitades sellega iseendale stressi ja depressiooni. Madal enesehinnang. Oodatakse, et teised neid märkaks, tunnustaks, armastaks, teeks midagi, mis lahendaks meie probleemid. Tahetakse olla keegi teine.

Oluline on õppida ennast ise armastama, aktsepteerima sellisena nagu me oleme. Oleme täna siin ja praegu. Meie tulevik ei ole meie minevik. Me muutume ja areneme, see on paratamatu normaalsus. Sellega tuleb leppida. Peab õppima minevikukogemustest kaasa võtma oma tugevused ja mõtlema positiivselt.

Miks on ennast nii keeruline armastada ja aktsepteerida. Meid on kujundanud meie mineviku kogemused, perekond, kool, sõbrad jne. Enda armastamist on peetud negatiivseks, isekuseks, egoistlikuks. Need inimesed on uhked, ennast täis, peavad ennast teistest paremaks jne… . Me peame teistele meeldima, mitte endale, see on arusaam, mis on madala enesehinnanguga inimestes. Nii ei saavutata kunagi endaga rahulolu, sest mitte kunagi ei saa kõikidele meeldida. Ikka on olemas inimene, kellele me ei sobi. Nii püütaksegi olla keegi teine. Pidev rahulolematus iseendaga, sest ei suudeta muutuda teistele sobivaks.  

Kui tekib taipamine ja märkamine, et mina vastutan ise enda heaolu eest. Tekib ka arusaam, mida tähendab armastada iseennast.

Armas sõber. Tänase päeva lühike sõnum, armasta ennast ja siis saavad Sind armastada ka teised. Ole endaga sõber.

Armastus on aktsepteerimine, enda ja teise inimese aktsepteerimine.

Surmast

Iga päev on surma ja suremist meie ümber. Elu loomulikkus. Kogen, et teatud vanuses või teatud elu etapis, hakkame märkama surma teisiti. ...