03.07.21

Elu mõte?

Küsimus paljude peas aeg ajalt …..Mis on Elu mõte. Miks meid on siia ümmarguse muna peale pandud… mõnda kannatama ja mõnda nautima.

Googeldamise tulemus tänapäeva virtuaalsest teatmeteosest  Vikipeediast: Elu mõte on inimese elu kogetav objektiivne väärtus Elu mõte. Põnev lugemine, soovitan.

On inimesi kes ei vaeva ennast küsimusega „Mis on Elu mõte?“  Aga teiste jaoks on see oluline. Neil on raske, nad kannatavad, nende elu on väärtusetu, tume ja tulevikuta. Pea keerlevad küsimused Miks? Milleks?

Vastuseid küsimustele ei anna meile mitte keegi. Need vastused on meie sees. Küsimused saame esitada vaid endale. Sest mina tunnen ennast kõige paremini. Oi kuidas sooviks, et keegi teine lahendaks keerulised olukorrad ja vastaks minu küsimustele ja kõik oleks korras. Keegi teine aga mitte mina. Keegi teine vastutaks. Aga me pole ju rahul keelegi teise vastusega. Need vastused ei ole minu vastused.  Kui minu Elu mõte on surra õnnelikuna – ei ole see kellegi teise Elu mõte.

Teised inimesed on meile olulised, et nendega koos arutada ja rääkida Elu mõtte üle ja nii saame vastuse enda seest ka kätte. Elu mõte on kõikidel erinev ja see on normaalne, me oleme kõik erinevad ja tahamegi olla erinevad. Aga kui küsimusi esitame, soovime, et keegi teine vastaks meile nii nagu meie soovime. Vastuolu mida me ei teadvusta endale. Küsime – Sina vasta aga vastuse ei sobi meile, see ei ole minu vastus, kuna Sina ei tunne mind. Ja ei saagi tunda, sest Sina ei ole minu elu elanud, minu kehas ja vaimus olnud.

Me oleme kõikide teiste inimeste jaoks erinev inimene. Kui palute teistel ennast iseloomustada siis nad kõik räägivad teie kohta erinevaid asju - nad kõik on märganud teis erinevaid külgi.

Johari aken. Käitumisteadlased Joseph Lufth ja Harry Ingman lõid 1955. aastal tehnika, mis aitab inimestel paremini mõista oma suhet iseenda ja teistega: avatud ala (iseendale ja teistele teada), varjatud ala (iseendale teada, teiste eest varjatud), pime ala (ümberolijaile teada, endale mitte), tundmatu ala (tundmatu endale ja ka teistele)

Kuidas siis saada teada, mis on minu Elu mõte.

Võta see aeg, aeg olla päriselt iseendaga ja mõtle, tunneta mis on Sinu unistus, eesmärk, visioon. Ilus ja hea unistus. Mida Sa soovid näha, vaadates tagasi oma elule oma kirstu serval. Mille üle Sa soovid olla siis uhke, õnnelik, tänulik….   

Julge olla iseenda tuleviku mõtetega. Julge ja õpi ära kõrvale lükkama oma negatiivseid ja minevikku kahetsevad mõtted, mis peas pidevalt ründavad. See pole lihtne, aga see on Sinu valik? Vaid Sina saad valid oma mõtteid. Vaid Sina saad vastata küsimusele „Mis on minu Elu mõte?“

 

Elu mõte on kuu. /Sulev Oll/

 

Elu mõte on taevas
töö mõte on vaevas

 

Sammu mõte on tees
kala mõte on vees

 

Ruumi mõte on laes
metsa mõte on saes

 

Ruumi mõte on laes
metsa mõte on saes

 

Sõna mõte on suus
ihu mõtteks on pluus

 

Öö mõte on kuus

vaid sinu mõte
on muus.


Surmast

Iga päev on surma ja suremist meie ümber. Elu loomulikkus. Kogen, et teatud vanuses või teatud elu etapis, hakkame märkama surma teisiti. ...